Konyha és konyhaszekrények egy legénylakásban
Előszoba és tárolószekrények egy legénylakásban
Konyha és tárolószekrények egy legénylakásban
Konyha egy legénylakásban
Hálószoba terve egyedi mennyezeti világítással
előszoba egy kis lakásban

Panellakás felújítása

Készült: 2012
Helyszín: Budapest XI. kerület
Alapterület: 45 m2
Ügyfél: magánszemély
Kategória: Lakás

A panellakás felújítása olyan varázslat, amikor egy úgynevezett egyentermékből valami egészen csodálatosan újat lehet alkotni. Kevesen tudják, hogy az első panelház (előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb) Dunaújvárosban épült 1959-ben kohósalakos technológiával, az utolsók pedig a ’80-as évek végén készültek el. Természetes dolog, hogy a mai kor fiatal megbízói szeretnék újragondolni a panellakások beosztását, azok élettereit és a helyiségek funkcióit. Bár meg kell jegyezni, hogy ezekben a többemeletes épületekben szovjet és dán mintákra kialakított 50-60 m2-es lakások esetén a tervezők praktikus, általában a teret maximálisan kihasználó alaprajzokat alkalmaztak. De tény és való, hogy a ’70-es években épült panelházaknak a legrosszabb a társadalmi megítélése. Ezek a tömegtermelés és a határidők minden áron történő teljesítésének estek áldozatául. Így a minőség sokszor elfelejtődött. Továbbá a többségében 8-10 emeletes tömbök zsúfolttá váltak.

Ez a 10. emeleti, nagyon szép panorámával rendelkező, 45 m2-es lakás, egy olyan fiatal, de még egyedülálló férfi számára készült, aki igényes volt az őt körülvevő környezet tekintetében is.

A panellakás a kényelmes, általam tervezett, egyedi bútorokkal lett berendezve. Olyan teret biztosítva egy fiatal férfi számára, ami szabaddá teszi őt, a tér és annak funkcióinak megkötése nélkül. Így természetes, hogy a konyha kialakítása pont a kevésbé fontos mívolta miatt volt átgondoltságot igénylő feladat.

 

Különleges megoldások

  • Egyedi bútorok kerültek beépítésre.