Panellakás felújítása

Konyha és konyhaszekrények egy legénylakásban
Előszoba és tárolószekrények egy legénylakásban
Konyha és tárolószekrények egy legénylakásban
Konyha egy legénylakásban
Hálószoba terve egyedi mennyezeti világítással
előszoba egy kis lakásban

Panellakás felújítása

Készült: 2012
Helyszín: Budapest XI. kerület
Alapterület: 45 m2
Ügyfél: magánszemély
Kategória: Lakás

A panellakás felújítása olyan varázslat, amikor egy úgynevezett egyentermékből valami egészen csodálatosan újat lehet alkotni. Kevesen tudják, hogy az első panelház (előre gyártott vasbeton elemekből készült lakótömb) Dunaújvárosban épült 1959-ben kohósalakos technológiával, az utolsók pedig a ’80-as évek végén készültek el. Természetes dolog, hogy a mai kor fiatal megbízói szeretnék újragondolni a panellakások beosztását, azok élettereit és a helyiségek funkcióit. Bár meg kell jegyezni, hogy ezekben a többemeletes épületekben szovjet és dán mintákra kialakított 50-60 m2-es lakások esetén a tervezők praktikus, általában a teret maximálisan kihasználó alaprajzokat alkalmaztak. De tény és való, hogy a ’70-es években épült panelházaknak a legrosszabb a társadalmi megítélése. Ezek a tömegtermelés és a határidők minden áron történő teljesítésének estek áldozatául. Így a minőség sokszor elfelejtődött. Továbbá a többségében 8-10 emeletes tömbök zsúfolttá váltak.

Ez a 10. emeleti, nagyon szép panorámával rendelkező, 45 m2-es lakás, egy olyan fiatal, de még egyedülálló férfi számára készült, aki igényes volt az őt körülvevő környezet tekintetében is.

A panellakás a kényelmes, általam tervezett, egyedi bútorokkal lett berendezve. Olyan teret biztosítva egy fiatal férfi számára, ami szabaddá teszi őt, a tér és annak funkcióinak megkötése nélkül. Így természetes, hogy a konyha kialakítása pont a kevésbé fontos mívolta miatt volt átgondoltságot igénylő feladat.

 

Különleges megoldások

  • Egyedi bútorok kerültek beépítésre.

 

Share: