Nappali berendezése
07
nov

Lakásvásárlás előtt


Lakásvásárlás előtt gondoljuk át, hogy mit várunk el a lakástól, milyen célra vásároljuk?

Olyan módosításokat, átalakításokat végezzünk el rajta, hogy az az ingatlan értékét növelje.

Egyre többen kérnek fel olyan tanácsadásra, majd tervek elkészítésére, hogy már a lakásvásárlás előtt nézzük meg, mit lehet kihozni a lakásból. A nagy kérdés mindig az, érdemes egyáltalán megvenni?

Nézzünk egy példát!

A vásárló elsősorban rövidtávú hasznosításra szeretné megvenni az ingatlant, majd pár év múlva értékesíteni szeretné. Mit kell tudnia ehhez a lakásnak? Kényelmes nappali – konyha – étkező kapcsolattal kell rendelkeznie. Elvárt a 2 külön bejáratú hálószoba és legalább 2 db WC. Semmi extra, csak egy jól funkcionáló lakás.

A kiválasztott ingatlan lakásvásárlás előtti alaprajza itt látható.

Lakásvásárlás előtti alaprajz

Kis módisítással ez a lakás megfelel a fent említett feltételeknek, de jelen állapotában nem.

Nézzük a módosítandó területeket:

A lakás rendelkezik 2 db WC-vel, de az egyikben nincs kézmosó. Minden használat után be kell menni a fürdőszobába kezet mosni. A mosdó hiányával a 2 WC előnyét már el is veszítette a lakás.

1. A WC mellett található egy kisebb gardrób. A tulajdonos hajlandó volt ezt feláldozni. Ezek után egybe lett nyitva a WC és a gardrób. Így kialakítottunk egy kényelmes WC-t kézmosóval, valamint a mosógépnek is találtunk itt helyet. A WC e részén kialakíthatunk egy háztartási helyiséget is. Ezt akár egy fehér rolóval szépen el is választhatjuk a WC-től. Az így átalakított kényelmes WC jól használható a reggeli készülődésnél is.

2. Fürdőszoba: Az alaprajzon ugyan két mosdó és egy WC van berajzolva, de sajnos ebben az esetben a WC nem használható egy felnőtt ember számára, annyira kicsi a hely, mert a WC be van szorítva a mosdó és a kád közé. A jól funkcionáló fürdőszoba érdekében az egyik mosdót nem kértük.

3. A nappali, étkező, konyha kapcsolata sem volt teljesen átgondolva az eredeti terven. A konyha mögötti kis falszakaszra lett beszorítva a TV, amely így nem volt rendesen látható. Ezért ez a tér át lett egy kicsit szervezve, valamint egy 140 cm magas parapetfal lett ide építve. (Ezt a falat bútorlapból is el lehet készíteni.) Ezzel a fallal kicsit le van zárva, el van különítve a konyha és a nappali át lett helyezve az étkező helyére.

4. A sarok hálószobán egy 160 cm széles toló ajtó lett volna eredetileg. Ebben az esetben a nyitott szobaajtón keresztül nagyon szép panoráma tárul elénk, de a szobát nem lehetett volna rendeltetése szerint rendesen használni. Az ágyon és a két éjjeli szekrényen kívül nem tudunk bútort betenni a szobába a sok nyílászáró miatt. Ezért ezt az ajtót kisebbre vettük, elfordítottuk az ágyat és a sarokba elhelyeztük a gardróbszekrényt.

Kevés átalakítás történt a lakásvásárlás előtti állapothoz képest (1 falat kivettünk, 1 parapetfalat építettünk, egy ajtónyílást kisebbre vettünk, 1 mosdót elhagytunk), de ezek után a megrendelő igényeinek megfelelő, jól funkcionáló lakást tudtunk kialakítani.

Lakásvásárlás utáni alaprajz
Lakásvásárlás előtti alaprajz módosítása

Tervezett alaprajz térben:

csanady-egesz-lakas-perspektiva

Nappali-étkező-konyha kapcsolat

nappali2b

Nappali-étkező-konyha kapcsolat az erkély felől

nappali1

Hálószoba és a terasz

haloszoba1-1

Fürdőszoba

furdo1

Terasz

 

lakásvásárlás előtt - berendezett terasz

 

A látványterveket Koronczay Noémi “alakította” át fotorealisztikussá.