28
máj

Az Erard villa titka

Bejárattal szembne

2015-ben átadott villa a svájci Jura Alpok Diesse fennsíkján található, Nods település szigorúan tervezett lakóövezetben.

Nyeregtetőjével harmonikusan illeszkedik a település épületeinek egységes arculatába. Az építész iroda a Pelati Architect nagyon szépen újragondolta a klasszikus nyeregtetős házak Alpokban alkalmazott formáját. Az építész iroda napjaink igényének megfelelő modern otthont tervezett. Minden járókelő tekintetét magára vonzza az épület, annak ellenére, hogy a villa arányai és formavilága tökéletesen illeszkedik a városka többi házához, de modernségével színével, hatalmas ablakaival mégis kiemelkedik közülük.

A hegyoldalban épült három szint plusz tetőtéri ház belső elrendezése a következő módon van kialakítva.A pince szinten található az előszoba, a garázs, a pince, a mosókonyha és a borospince.A földszinten helyezkednek el hálószobák és a fürdőszobák az intim szféra területe.A felső szinten található a nappali az étkezővel és a konyhával.A tetőteret multifunkcionális térré alakították ki. Lehet dolgozószoba, de alkalmas vendégszobának is.

A 295 négyzetméteres házat jobban szemügyre véve vesszük észre az építész számtalan zseniális ötletét.

A sziklában vájt ház csigalépcsős lépcsőháza, köti össze a szinteket, amelyet egy, mind a négy szintet összekötő hosszúkás ablak világít meg. Ez a nagy ablak ad természetes fényt a közlekedéshez. A csigalépcsős lépcsőháznak, a fürdőszobának és a borospincének dekoratív hátteret ad a szabadon hagyott szikla felülete.

A tetőteret kivéve minden szintnek közvetlen kertkapcsolata van. A fölszinti hálószobák a garázs feletti zöld tetőt használhatja saját kertként, míg a nappalinak külön terasza van, mely közvetlen kapcsolatban van a kerttel. Igaz a tetőtéri vendégszobának vagy dolgozónak nincs közvetlen kertkapcsolata, de onnan a legszebb a kilátás a Neuchatel tóra és az Alpokra. Felejthetetlen lehet egy ilyen környezetben vendégeskedni, vagy dolgozni.

A négyszintes 295 négyzetméteres ház lépcsőzetes kertkapcsolat kialakítása miatt a ház nem tűnik nagynak. Még a bejárattal szemközti oldalon sem, ahonnan mind a négy szint látható, mert a garázs tetején kialakított zöld tető megosztja az épület homlokzatát.

Az üvegkorlátok légiessé teszik a házat, ugyan úgy, mint az első szinten található nappali két oldalán végigfutó óriási, egész falat beborító ablakok. A nappali teraszáról nézve a házon szinte lebeg a tető.

A villa titka a gondos tervezés, mely nem felejtette el, hogy ide, ebbe a kis településbe kell egy modern otthont tervezni, úgy, hogy nem hagyja figyelmen kívül a villa közvetlen környezetét.

lépcsőház

ház oldalról  fürdőszoba

étkeő

ház oldalról

tetőtéri lépcső

lépcsőház 1

kandallós nappali

panoráma a tetőtérből

ház oldalról

fürdőszoba

étkeő

borozó

Villa-Erard-20 Villa-Erard-19-1150x745 Villa-Erard-18-1150x813 Villa-Erard-17-1150x748 Villa-Erard-16-1150x738 Villa-Erard-15

tetőtér

tetőtér

tetőtér 2

tetőtér 2

Villa-Erard-12-1150x717

nappali szint

nappali szint

Villa-Erard-10-1150x813